Проти 16 суддів активістів Майдану висунули обвинувачення. У ГПУ розповіли, хто уникнув покарання

Генпрокуратура направила до суду 16 обвинувальних актів відносно суддів, які позбавляли водійських прав представників Автомайдану та незаконно арештовували активістів під час Революції Гідності

Про це заявив керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк під час круглого столу "Відповідальність суддів Майдану. Обіцянки та реальність", повідомляє "Укрінформ".

"Щодо 16 суддів обвинувальні акти направлені до суду, з них стосовно ухвалення рішень щодо Автомайдану - це 7 суддів, 1 рішення щодо заборони проведення мітингів, інші 8 - стосовно ухвал про запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою", - наголосив він.

Горбатюк зауважив, що наразі розслідується понад 600 рішень судів щодо позбавлення прав представників Автомайдану і понад 300 випадків  незаконних притягнень до кримінальної відповідальності суддями з подальшим обранням запобіжних заходів - здебільшого у вигляді тримання під вартою.

За його словами, існує і певна протидія розслідуванню у справі суддів. Зокрема, так сталося з суддею Печерського райсуду, коли у липні до нього звернулися за дозволом на роздрук телефонних з'єднань суддів під час Майдану.

"Місяць, другий, третій не розглядає. Йому практично кожні два тижні нагадуємо. Лише у лютому, після восьми нагадувань, він видав ухвалу про відмову у проведенні слідчих дій, датовану 10 липня. Тобто, майже 7 місяців водив за ніс, а потім відмовив. З цього приводу готується скарга до Вищої ради правосуддя", - розповів Горбатюк.

Він додав, що низка суддів уникнула відповідальності за вироки активістам Майдану. Серед них суддя Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін, суддя Солом'янського райсуду Києва Вікторія Кицюк, суддя Шевченківського райсуду Києва Олена Мєлєшак та інші.