Наскільки довго і як на Донбасі розгортатимуть місію ООН. Пояснення МЗС

Відповідно до прогнозів МЗС України, розгортання миротворчої місії на Донбасі почнеться після виходу російських військових з району проведення АТО та ухвалення ООН політичного рішення

Про це в ефірі каналу "ICTV" заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє "РБК-Україна".

"Якщо буде ухвалено політичне рішення, то в ООН на розгортання місії знадобиться 6-9 або 10 місяців, як мінімум. Не виключено, що навіть більше", - наголосив він.

Клімкін зауважив, що у цій справі треба відверто сказати - "класну" місію за 20-30 днів створити неможливо, бо на це підуть місяці. Також міністр зазначив, що місію будуть розгортати у кілька етапів.

"Я функціонально розповім: спочатку жорстка безпека, потім вся безпека, а тільки потім підготовка до виборів і якийсь політичний компонент... ", - пояснив Клімкін.

Він додав, що процес розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі може бути зірвано, якщо у справу втручатиметься російська влада.

"Важливо, щоб це відбувалось таким чином, щоб РФ не могла заморозити це на якомусь єтапі, і використати для тиску на Україну і Захід. Позиція на 100% чітка. Росія має вийти, а міжнародне співтовариство зайти. Ніяких інших "опцій" в принципі немає. Будь-які інші варіанти – це замороження. А замороження  – це ситуація, яка вибухне в будь-яку секунду", - підсумував Клімкін.