New York Times розповіла, як в Україні розкрадають кошти на оборонних замовленнях

Через системну корупцію в Україні масово розкрадаються кошти, призначені на охорону кордонів країни та забезпечення безпеки громадян

Про це йдеться у статті The New York Times.

З початку російської агресії на Донбасі, Україна удвічі збільшила свої витрати на оборону та безпеку: з 2,5% у 2014 році до 5% у 2018 році. Однак, йдеться у матеріалі, такі зміни відкрили величезні можливості для корупціонерів.

Наприклад, колишній працівник "Укроборонпром" Дмитро Максимов розповідає, що підозрілі угоди були "основою" роботи підприємства.

Він розповідає про те, як маленький гвинтик, що закупив "Укроборонпром" для львівської авіаремонтного заводу піднявся у ціні у 80 разів (з $50 до $4000) через таємничу зміну постачальника у 2015 році.

Максимов піднімав питання завищених цін на деталі серед своїх керівників, але йому сказали забути про це, а пізніше звільнили.

Заступник генерального директора із зовнішньоекономічної діяльності "Укроборонпрому" Денис Гурак заявив, що не знав про цю ситуацію, однак підтвердив присутність масштабних корупційних схем у компанії.

"Це системна проблема для всієї країни, а не лише для одного сектора. Система не працює, тому люди крадуть. Ось чому розпався Радянський Союз", - розповідає Гурак.

За словами заступника, "Укроборонпром" самостійно відправив 200 заяв про корупцію серед співробітників, але вирок винесли тільки по двох справах.