ЄС припиняє модернізацію українського кордону на $36 млн через провалення Україною узгоджених термінів

Євросоюз закриває проекти модернізації українських контрольно-пропускних пунктів на державному кордоні з Румунією, Польщею, Угорщиною та Словаччиною

Про це повідомляє Reuters.

Проекти були спрямовані на сприяння інтеграції української економіки з сусідніми країнами-членами ЄС. Модернізовані контрольні пункти мали при пришвидшити митні процедури та скоротити час перетину кордону.

Рішення про припинення проектів ухвалили через низку затримок, помилок і перевитрат із боку місцевих чиновників і підрядників. У ЄС зазначають, що буде закрито 6 проектів, жоден із яких не було завершено станом на кінець 2017 року. На їхнє втілення ЄС надавав 29,2 млн євро ($36 млн).

В українській Державній фіскальній службі, що наглядала за проектами, заявили, що затримки сталися через кадрові зміни, а також через оформлення контрактних торгів і отримання схвалення на зміни у планах, що потребує тривалого часу.

Екс-керівник ДФС Роман Насіров зазначив, що проекти модернізації контрольних пунктів ускладнюються тим, що в Україні часом неможливо забезпечити необхідне співфінансування. Таку заяву він зробив у коментарі Reuters незадовго до його звільнення з посади.

За даними видання, найбільший контракт на участь у модернізації двох КПП отримала фірма "Енергомонтажвентиляція", яка спеціалізується на встановленні вентиляційних агрегатів і, згідно з онлайн-реєстром державних контрактів, не мала жодного досвіду отримання державних тендерів на будівництво. Фінансовий директор підприємства Сергій Романенко звинуватив чиновників у затягуванні термінів виконання робіт на двох контрольних пунктах на румунському кордоні.

"Дяківський та Красноїльський контрольно-пропускні пункти виконані на 80-85%, але на сьогодні ми не отримали жодної копійки", - сказав Романенко.

У ДФС заявили, що не заплатили "Енергомонтажвентиляції", оскільки фірма не надала документи, що підтверджували б завершення робіт.

Видання зазначає, що в Адміністрації президента України не відповіли на звернення за коментарем щодо рішення ЄС закрити проекти та потенційно негативний вплив цього рішення на імідж України в світі.

Згідно з графіком, який ДФС надала Reuters, Красноільський пункт на кордоні з Румунією мав бути завершений до кінця 2016 року. В листопаді 2017 року, пункт являв собою незакінчені будівлі, оточені сміттям та будівельними матеріалами.