Особливості покупки квартири для молодої сім'ї в Україні. Новини компаній

За статистикою, лише 30% молодих сімей мають власне житло. Інша частина людей цієї соціальної категорії проживають або у родичів (батьків), або знімають житло

Джерело: Агенство нерухомості ugo-zapad.ua

У останньому випадку накопичити на власну квартиру дуже складно. Без допомоги членів родини при стабільному заробітку на придбання самої маленької квартири знадобиться збирати без малого 20 років. Мова в даному випадку йде про житло за містом з площею до 35 квадратних метрів.

Відсутність пільгового кредитування

Без детального вивчення ринку нерухомості у багатьох складається враження про можливість покупки житла в іпотеку або пільговий кредит. Незважаючи на наявність спрощених умов і на державну підтримку, процентні виплати залишаються непідйомними. Фраза “15% річних” здається комусь цілком стерпним. Але за 7 років доведеться віддати не одну, а дві вартості квартири (15% * 7 років кредиту = 100% вартості житла). Перспектива в два рази переплачувати за однокімнатну або двокімнатну квартиру не є бажаною, тому від такої пропозиції відмовляються. Якщо порахувати мінімальний розмір щомісячної плати за пільговий кредит на 7-10 років, то виявляється, що можливість платити за житло буде не у всіх. Навіть самі дешевий варіант на околиці Одеси обійдеться в середньому в 8 тисяч гривень на місяць (з огляду на базову вартість житла і відсотки). З огляду на середньостатистичний рівень зарплати молодої сім'ї, такі місячні витрати не дозволять стабільно жити і купувати навіть базові речі або техніку.

Як купити житло, заощадивши при цьому

Існує кілька способів заощадити на покупці власної квартири. Поради будуть актуальні тим, у кого недостатньо коштів на придбання готового об'єкта великої площі.

  1. Купуйте житло на стадії будівництва у перевірених забудовників, які вже звели деякі об'єкти, введені в експлуатацію.

  2. Вибирайте малі квартири з вільним плануванням - це дозволить візуально збільшити простір і надалі виділити окремі зони для дитини навіть в однокімнатній квартирі на 30-35 квадратних метрів.

  3. Підбирайте варіант квартир тільки в нових будинках за межами міста.

Останній варіант є визначальним. Повірте, краще кожен день добиратися по дві години на роботу і назад на маршрутці, ніж жити більше 10 років на знімній квартирі без ремонту.