Порошенко пояснив суду, навіщо їздив до Криму 27 лютого 2014 року

Президент України Петро Порошенко зауважив, що наприкінці лютого літав до Криму для того, щоб провести перемовини з тамтешніми депутатами, аби змусити їх допомогти запобігти анексії півострова

Про це очільник держави заявив у суді, коли давав свідчення у справі щодо державної зради екс-президента Віктора Януковича, повідомляє Еспресо.TV.

27 лютого 2014 року Порошенко прийшов до кабінету тодішнього голови Верховної Ради та в.о. президента України Олександра Турчинова з пропозицією негайно вилетіти до Криму і особисто провести переговори з депутатами парламенту Криму.

За словами Порошенка, це робилось для того, щоб зупинити руйнівні процеси, що почалися на півострові, а саме спроби оголошення незаконного референдума.

Отримавши відповідний документ, нардеп одразу вирушив до Сімферополю, однак по дорозі дізнався, що місто блоковане військами і людьми у цивільному.

"Прилетівши до Сімферополя, я побачив ланцюг, яким очепили аеропорт. Є відповідні відео, що зняли представники засобів масової інформації. Декілька осіб намагалися мене зупинити, зав’язалася сутичка, я прорвався через оточення", - заявив президент.

Після розмови з журналістами Порошенко подзвонив голові Верховної Ради Криму Володимиру Константинову та домовився з ним про зустріч.

Незважаючи на перешкоди, Порошенко прибув до Верховної Ради, яка була зачинена.

"Рада була оточена так званими зеленими чоловічками, військовими регулярних військ Російської федерації та ланцюгом з людей у камуфляжі, які називали себе "Кримською самообороною". Як тільки журналісти почали мене знімати, цим особам віддали наказ мене заблокувати, оточити і застосувати засоби фізичного впливу", - додав президент.

Після того, як Порошенко не зміг потрапити до Верховної ради, він попрямував іншою вулицею до своєї машини. У той момент його оточили декілька десятків, а потім сотні людей, які погрожували йому та намагались вдарити.

"Я вважаю, що у той момент була безпосередня загроза моєму життю. І дуже дякую тим людям, які мене захистили. Також там було двоє-троє міліціонерів, які намагалися виконувати свої обов’язки", - заявив Порошенко.