Україна покращила позиції в міжнародному антикорупційному рейтингу та випередила Росію

Україна вперше з 2010 року випередила Росію за індексом сприйняття корупції

Про це йдеться у дослідженні міжнародної громадської організації по боротьбі з корупцією Transparency International, передає ВВС.

Дослідники вказують, що Україна покращила свої показники на 1 бал та піднялась у рейтингу на одну позицію - зі 131-го місця на 130-е. Загалом Україна за результатами 2017 року отримала 30 балів зі 100 можливих.

Серед причин, які дозволили Україні переміститися на вищу сходинку, експерти вказали активну роботу нових антикорупційних органів та спрямування до суду справ щодо топ-корупції. Також на рейтинг вплинули функціонування реєстру електронних декларацій, реформа ринку газу та деякі позитивні кроки з дерегуляції.

Автори досліджень, на яких базується розрахунок індексу, також відзначили зниження рівня корупції в поліції та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі.

Водночас в організації нагадують, що за результатами 2016 року Україна покращувала свій показник на 2 бали. Таким чином, у 2017 темпи позитивних змін знизились. Це пов'язують, зокрема, з проблемами у створенні Антикорупційного суду.

У всесвітньому рейтингу сприйняття корупції Україна все ще відстає від сусідів: Польща посідає 60-е місце, Словаччина - 50-е, Румунія - 48-е, Угорщина - 45-е, Білорусь - 44-е, Молдова - 31-е.

Росія за результатами 2017 року набрала 29 балів і посіла в рейтингу 135-у позицію.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) - щорічний рейтинг країн світу, що укладає Transparency International з 1995 року. Країни у рейтингу впорядковані за показником рівня корупції, який базується на оцінках підприємців та аналітиків, за шкалою від 100 (немає корупції) до 0 (сильна корупція).