Нідерланди скасували закон про референдум, який блокував асоціацію України з ЄС

Нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який у 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію України з ЄС

Про це повідомляє "Європейська правда".

76 депутатів із коаліційних фракцій підтримали законопроект, який скасовує чинний закон. Законопроект запропонувала міністр внутрішніх справ Кайса Оллонгрен. Проти проголосували 69 опозиційних депутатів. За кілька тижнів законопроект про скасування закону про референдум буде розглянуто в Сенаті - верхній палаті парламенту, в якій правлячі партії також мають більшість.

З липня 2015 року громадяни Нідерландів мають право вимагати проведення консультативного референдуму щодо будь-яких ухвалених законів, якщо на підтримку плебісциту зібрано 300 тис. підписів. За тиждень після набуття чинності закону про референдум Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Упродовж трьох місяців нідерландці зібрали підписи для проведення референдуму щодо Угоди з Україною. Референдум відбувся 6 квітня 2016 року. 61% тих, хто взяли участь у референдумі, проголосували проти Угоди. Попри консультативний статус референдуму, уряд вирішив не йти проти волі виборців. У грудні 2016 року було прийнято додаткове рішення з 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Вони не змінили угоду, а лише підтвердили ті норми, які вже були в її тексті.

30 травня 2017 року Сенат Нідерландів остаточно проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.