Як Труханов і поплічники розкрадали бюджет Одеси. Схема від НАБУ

НАБУ і САП пояснили схему заволодіння коштами Одеського міського бюджету під час продажу будівель ВАТ "ХК "Краян"

Про це повідомляє прес-центр Національного антикорупційного бюро.

Як з'ясували слідчі, у першій половині 2016 року Труханов домовився про заволодіння бюджетом Одеси з особами, які фактично контролюють ЗАТ "UAB Naster", ТОВ "VALTON GROUP LP" та ТОВ "Девелопмент Еліт". 
 
Тож Труханов та інші посадовці міськради з липня до грудня 2016 року почали діяти, щоб реалізувати схему. 
 
Детективи вважають, що на початку жовтня 2016 року посадовці підшукали та залучили до вчинення оборудки директора суб’єкта оціночної діяльності, який визначив наперед встановлену та завідомо завищену вартість об’єкта оцінки на 185 млн грн.

Читайте також: Хто такий мер Труханов і чому його судять

Тож учасники схеми повідомили депутатам міськради завідомо неправдиву інформацію про невідкладність розгляду питання щодо придбання приміщення для того, щоб нібито подати документи у визначений термін. 
 
"Крім того, депутатів запевнили, що ціна на приміщення є об’єктивною, перевіреною уповноваженими посадовими особами профільних виконавчих органів ради та постійної комісії, які відповідали за підготовку проекту рішення, а витрати на його купівлю є економічно обґрунтованими, хоча насправді це було не так", - розповіли у НАБУ.

Понад те, Труханов сказав депутатам брехню про співфінансування проекту з державного бюджету.

Таким чином, учасники схеми забезпечили ухвалення депутатським корпусом Одеської міської ради рішення про надання згоди на придбання у комунальну власність територіальної громади будівлі ВАТ "ХК «Краян" за завідомо завищеною ціною  185 млн грн.

Читайте також: Віталій Портников: Україна залишається країною корумпованих мерів

Слідчі думають, що це голосування стало прикриттям для скоєння злочину під виглядом ухвалення обов’язкового до виконання рішення колегіального органу.
 
"За даними слідства, отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі", - підсумували у НАБУ.