Споживання нафти почне зменшуватися після 2040 року, - дослідження

Нафтова компанія BP опублікувала щорічний огляд енергетичного сектору Energy Outlook. На думку аналітиків компанії, пік попиту на нафту буде в кінці 2030-х років, після чого почнеться спад

 Це пов'язано з розвитком технологій і політикою заборони двигунів внутрішнього згоряння в ряді країн, пише Green Tech Media.

До 2040 року загальний парк легкових автомобілів збільшиться вдвічі - до 2 млрд, з яких 320 млн - будуть електричними (сьогодні - 3 млн). Автомобілі з ДВС все ще будуть переважати, але аналітики пропонують звернути увагу на інші цифри.

На їхню думку, електромобілями будуть частіше користуватися. Так, до 2040 року на них доведеться 30% всіх пасажиро-кілометрів. Для порівняння, сьогодні цей показник становить всього 2%. За словами головного економіста BP Спенсера Дейла, на електромобілях їздитимуть в два з половиною рази частіше і далі, ніж на класичних авто з ДВС.

Згідно з дослідженням, це пов'язано з розвитком "шерінгової економіки", адже вартість проїзду на електромобілі, поділена на кілометр, значно нижча, ніж на бензинових автомобілях. У підсумку, і використовують їх частіше.

Незважаючи на те, що попит на автомобілі буде збільшуватися, завдяки зростанню добробуту в країнах, що розвиваються, він перенаправлятиметься в сторону електромобілів через високі екологічні стандарти.

В результаті, цей тренд почне впливати на споживання нафти. До 2040 року воно складе 18,6 млн барелів на добу, трохи нижче, ніж у 2016 році (18,7 млн ​​барелів).

Правда, в абсолютних значеннях нафта як і раніше залишиться домінуючим джерелом енергії навіть в 2040-і роки. Тим не менш, важливо, що вперше її споживання почне сповільнюватися.

У дослідженні говориться, що ще один внесок з зниження споживання нафти вносить підвищення ефективності та розвиток технологій. Споживання енергії на одиницю ВВП знижується: до 2040 року світовий ВВП повинен вирости в два рази, тоді як споживання енергії збільшиться лише на 35%.