У Кривому Розі нацгвардійці крокували з радянськими прапорами. Призначено розслідування

У четвер, 22 лютого, у Кривому Розі під час заходів із нагоди 74-ї річниці звільнення міста від німецьких загарбників бійці Національної гвардії України крокували з радянською символікою - червоними прапорами

Про це повідомляє прес-служба міністерства внутрішніх справ.

"22 лютого військовослужбовці Національної гвардії України у Кривому Розі взяли участь у заходах з нагоди 74-ї річниці звільнення міста від німецьких загарбників. Під час акції використовувалася радянська символіка", - йдеться у повідомленні.

Командувач Нацгвардії генерал-полковник Юрій Аллеров призначив службове розслідування за цим фактом.

У заходах також задіяли військову техніку - танк Т-34 із радянським гербом.

Керівник Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у своєму Facebook нагадав, що використання радянської символіки є незаконним.

"Відповідно до підпункту "в" пункту 4 частини першої статті 1 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" символікою комуністичного тоталітарного режиму є, в тому числі, прапори, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки. Згідно з пунктом 2 частини першої статті 1 зазначеного Закону поширення, а також публічне використання продукції, яка містить символіку комуністичного режиму, є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму. Відповідно до частини першої статті 4 вказаного Закону та статті 4361 Кримінального кодексу України виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, заборонено", - написав В'ятрович.

При цьому законом не передбачено винятків щодо використання будь-яких зображень, копій, включаючи офіційні копії, дублікатів або будь-яких елементів бойових знамен військових частин колишнього СРСР.

Захід організувала мерія Кривого Рогу, яку очолює Юрій Вілкул - батько нардепа від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула.