Розслідування держзради Януковича слід починати з 2010 року, коли він узурпував владу, - політолог

Державна зрада Віктора Януковича мала місце не лише під час запрошення російських військ до України й почалася вона ще 2010 року під час узурпації влади

Про це заявив політолог Дмитро Потєхін в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденко на телеканалі Еспресо.TV.

"Розглядається не та справа, яку варто було б розглядати. Виглядає так ніби Крим тільки був загарбаний і загарбали його у 2014 році, ніби з 2010 року уся територія України не була загарбана. Це абсурд, звичайно. Тому й звинувачення сформульовано абсурдно і Януковичу закидають те, що він самоусунувся. Насправді ми усі бачили тисячі людей, які вийшли на протести, й сотні з них загинули у спробах не усунути законний уряд, а усунути узурпаторів, тих хто захопив владу", - виклав своє бачення Потєхін.

Але, оскільки вчасно це не було сформульовано, продовжив він, суд тепер має справу з "самоусуненням" Януковича.

"Тому і суд виглядає дивно і звинувачення сформульовано абсурдні, і це не виглядає як суд, котрий зможе подолати безкарність", - додав політолог.

Він уточнив, що таким чином, починаючи з 2010 року, уся узурпована державна влада "працювала на терористичний режим Путіна-Януковича" і, зокрема, Харківські угоди про продовження перебування російського Чорноморського флоту на суверенній території України вже були "нелегітимними".

"Тому що не було належного представництва (інтересів країни - ред.)... Це називається неналежне представництво", - пояснив Потєхін.

Як наслідок, на думку експерта, "Янукович вдавав, що він президент, а тепер ми вдаємо, що ми його судимо".