Керівник українського Hyperloop розповів, скільки коштуватиме проект

Будівництво тестового майданчику Hyperloop в Україні коштуватиме вдвічі дешевше, ніж будівництво євроколії

Про це заявив керівник українського проекту з будівництва Hyperloop HypeUA Олександр Озеран, передає "Громадське радіо".

За словами Озерана, проект HypeUA - це не просто проект під Hyperloop, а цілий Центр транспортних інновацій. Він складатиметься з декількох компонентів: співпраця з Малою академією наук щодо дослідження доцільності використання Hyperloop в Україні та сторення хабу нових транспортних стартапів у Дніпрі.

Економісти та інженери підрахували, що будівництво Hyperloop мінімум в два рази дешевше, ніж будівництво євроколії.

"Це як раз зараз рахується. Але це не такі великі гроші. Наразі на європейському континенті один кілометр колії коштує 40 мільйонів доларів. Якщо ми говоримо про Hyperloop, то це від 11 до 17 мільйонів доларів. Тестовий майданчик - це півкілометра, тобто не такі значні гроші”, - розповів Озеран.

Керівник HypeUA також додав, що проект фінансуватиме державні і приватні компанії. Зокрема, державні "ПівденьМаш" та "Укроборонпром".

Тим часом виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів заявив, що приблизна вартість квитка на український Hyperloop буде десь в районі 500-600 гривень.

"Але потрібно розуміти, що тут є питання окупності. Якщо термін окупності потяга складе десятки років, то звичайно, квиток може бути недорогим. Якщо нам потрібно окупити швидко, то ми рахували, що квиток може коштувати близько 4 тисяч гривень. Але саме сума 500-600 гривень закриває вартість на обслуговування потягу та на його роботу", - пояснив він.