Захисту генерала Гриняка не надали доступу до компакт-дисків

Захист генерала МВС Гриняка оприлюднив нову заяву про порушення конституційних прав їхнього підзахисного

Про це адвокат Станіслав Іваницький написав у Facebook.

"З початком нового тижня ми продовжили свою боротьбу проти свавілля і беззаконня співробітників ДСР ГПУ та порушення конституційного права підозрюваного В.Гриняка на захист.

Як ви пам'ятаєте, сторона захисту тривалий час не може реалізувати своє законне процесуальне право на ознайомлення з усіма матеріалами справи.

Сьогодні такі систематичні грубі порушення вчергове мали своє продовження. Мало того, що всупереч нормам КПК, нам надаються лише деякі томи справи, обсяг яких вибірково формується слідчим, так до того ж, ми фактично позбавлені можливості в повній мірі ознайомитись з усіма матеріалами, що містяться в цих томах.

Так, деякі томи справи містять долучені до них компакт-диски, доступу до них і можливості ознайомитись з їх змістом сторона захисту не має.

Очевидно, що долучаючи такі диски до матеріалів провадження, посадові особи органу досудового розслідування визнали, що інформація, яка міститься на них, має певне доказове значення. В іншому випадку, яка була доцільність їх долучення..? Однак, чомусь ми, як сторона захисту, позбавлені права вивчити і проаналізувати цю інформацію.

Багатьом вам відомо, що ознайомлення з матеріалами - це завершальна стадія досудового розслідування, на якій зазвичай між сторонами процесу не виникає жодних спорів. Це обумовлено тим, що на цій стадії збір доказів вже завершений, і виконується лише формальна процедура з надання стороні захисту усіх зібраних доказів.

Нажаль, в даному випадку все інакше, оскільки ми як сторона захисту, змушені буквально виборювати своє законне право на доступ до матеріалів цього провадження. Для чого слідчому створювати нам штучні перешкоди і нарощувати конфліктність і напруженість цього, і без того складного, процесу? Відповідь очевидна - матеріали справи ще проходять незаконний процес фабрикації і фальсифікації.

Ці порушення змусили нас повторно звернутися до керівника ДСР ГПУ (відео 2) який запевнив нас, що цим протиправним діям його підлеглих, буде надана належна критична оцінка, яка повинна призвести до притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Ми не маємо більше наміру мовчати про ці грубі порушення прав сторони захисту, і обов'язково повідомимо про них громадськість, та найближчим часом звернемося зі скаргами до відповідних компетентних органів".