Угорщина викликала українського посла через підпал Товариства угорської культури в Ужгороді

У вівторок, 27 лютого, Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України в Угорщині Любов Непоп через напад на офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді

Про це повідомляє прес-служба угорського уряду.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що спілкувався з главою Товариства Ласло Бензовічем, який розповів йому про вже другий за місяць напад на офіс організації.

Такі події в Україні, а також ухвалення Радою закону про освіту Сіярто назвав "дивними процесами" та розвитком екстремістських політичних ідей.

"Мені здається, що таким чином залякують представників угорської національної громади в Закарпатті", - заявив угорський міністр.

Сіярто назвав це є неприйнятним і наголосив, що Україна має контролювати дії екстремістів, якщо прагне вступити в ЄС і НАТО.

У МЗС України виступили із заявою про засудження нового підпалу приміщення Товариства угорської культури Закарпаття та нагадали, що перший підпал вчинили поляки, причетні до війні на Донбасі на боці росіян.

"Вчинений раніше акт вандалізму проти цього ж приміщення був оперативно розкритий правоохоронцями. Розслідування довело іноземний слід нападу, який був здійснений членами однієї із східноєвропейських радикальних організацій, підтримуваної російським агресором. Однозначно засуджуємо використання теми національних меншин як засіб розпалювання міжнаціональної ворожнечі із зовні", - йдеться у заяві.

Голова МЗС України Павло Клімкін назвав підпал замовною провокацією.

"Рішуче засуджую чергову провокацію в Ужгороді проти приміщення угорської меншини. Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний зовнішній слід. Ми не залишимо наших угорців наодинці! Разом будемо протидіяти спробам дестабілізації Закарпаття!" - написав Клімкін у Twitter.

  • Нагадаємо, в ніч на 4 лютого у вікно будівлі обласного офісу організації "Товариство угорської культури Закарпаття" кинули пляшку із запальною сумішшю.
  • Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомив, що офіс Товариства угорської культури Закарпаття намагались підпалити двоє поляків - послідовників праворадикальної організації "Фаланга", члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків.
  • В Ужгороді вдруге за місяць підпалили офіс Товариства угорської культури.