ЄСПЛ зобов’язав Україну сплатити 4 тис. євро за незаконне утримування жінці, яка смажила яєчню на Вічному вогні

Українка подала до Європейського суду з прав людини через незаконне тримання під вартою протягом 3 тижнів

Відповідне рішення опублікував Європейський суд з прав людини, передає Укрінформ.

27 лютого Європейський суд з прав людини постановив, що Україна має виплатити Ганні Сіньковій 4 тисячі євро відшкодування нематеріальних збитків.

У 2011 році поліція затримала Сінькову, після того як у мережі з’явилося відео, як вона смажить яєчню та сосиски на Вічному вогні. Тоді студентка пояснила свої дії акцією протесту проти недоцільного використання природного газу та ігнорування владою проблем ветеранів. Однак прокуратура Печерського району звинуватила її у порушенні статті "Наруга над могилою". 4 жовтня 2012 року Печерський райсуд Києва засудив Сінькову на 3 роки умовно.

Згодом Сінькова подала до Європейського суду з прав людини клопотала про відшкодування 30 тисяч євро моральних збитків за те, що її заарештували та вона перебувала під вартою до винесення вироку.

У вироку Європейського суду йдеться, що він не вважає арешт Сінькової незаконним та порушень під час арешту не виявлено. Однак зазначається, що початковий термін тримання жінки закінчився 29 травня 2011 року, і вона була взята під варту виключно на основі обвинувального висновку, поданого до суду першої інстанції. Її подальше затримання як запобіжний захід було визначене 17 червня 2011 року, коли суд першої інстанції заборонив провести своє слухання у цій справі.

"Її затримання між цими двома датами, таким чином, не було охоплено жодним судовим рішенням, що є порушенням пункту 1 статті 5", - вказано у поясненні до рішення ЄСПЛ.