Мовний закон Ківалова-Колесніченка не відповідає Конституції, - КСУ

Суд визнав закон Ківалова-Колесніченка, або закон "Про засади державної мовної політики", не конституційним

Про повідомив працівник Конституційного суду, передає Укрінформ.

28 лютого на засіданні Суду ухвалено рішення, відповідно до якого Закон 2012 року "Про засади державної мовної політики" визнається таким, що не відповідає Конституції України.

Заступник керівника Управління – завідувач відділу комунікації Конституційного Суду України та правового моніторингу Світлана Папаяні повідомила, що Рішення ухвалено та буде оприлюднено на сайті КСУ найближчим часом.

Закон "Про засади державної мовної політики", який внесли народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, був ухвалений, підписаний та набув чинності у 2012 році. У лютому 2014 року Верховна Рада скасувала цей закон, однак в. о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Відтак закон досі чинний. Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

У лютому 2015 році Конституційний суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону "Про засади державної мовної політики".