Частка банків із російським капіталом в Україні зменшилася вдвічі, - Порошенко

Упродовж трьох років частка банків із державним російським капіталом в чистих активах банківської системи України зменшилася майже вдвічі

Про це заявив під час засідання РНБО президент України Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Упродовж 2017 року чисті активи українських банків із російським державним капіталом скоротилися на третину, обсяг розміщених у них коштів фізичних і юридичних осіб зменшилися на 28% і 34% відповідно. За 3 останніх роки частка банків із державним російським капіталом в чистих активах банківської системи України зменшилася практично вдвічі - з 10,6% до 5,6%", - сказав Порошенко.

При цьому президент зазначив, що остаточний вихід російського капіталу з української банківської системи є лише питанням часу.

"Ці сухі цифри є дуже аргументованою відповіддю на цілковіту брехню, що повсюдно ллється про домінування установ із росіським капіталом у банківській системі України під тим чи іншим прикриттям. Очевидним є процес виходу з українського ринку банків із російським державним капіталом. Ці банки зараз згортають бізнес в Україні, шукають покупців, їхній вихід із місцевого ринку є лише питанням часу", - заявив президент.

При цьому Порошенко наголосив, що цей процес необхідно здійснювати так, щоб не зашкодити українській економіці, а також подбати про вклади українських підприємств і громадян у цих банках.

Крім того, президент додав, що Нацбанк розробив механізм, що заборонював будь-які фінансові операції цих банків на користь пов'язаних із ними осіб і материнських структур.

"Сьогодні за пропозицією НБУ я виніс у порядок денний питання про продовження санкцій проти російських банків. Не бачу тут жодних проблем, бо наш підхід виявився правильним і ефективним - не зачіпаються інтереси вкладників, клієнтів. Тим більше, що наші іноземні партнери застосували санкції проти банків із російським державним капіталом", - підсумував Порошенко.