"Нафтогаз" пропонує ввести спецрежим споживання газу через відмову "Газпрому" та похолодання

У "Нафтогазі" очікують, що через рішення "Газпрому" 10 млн кубометрів на добу стануть очікуваним дефіцитом у перші дні березня, на які припадає період низьких температур

Про це на засіданні РНБО розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Сьогодні відбуваються дуже незвичні події з боку "Газпрому". Як ви знаєте, вони зобов’язані за новим контрактом,який було змінено згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, постачати в Україну певні обсяги газу. У лютому "Нафтогаз" зробив передоплату. Компанія розраховувала отримати від "Газпрому" від 18 до 20 млн кубометрів на добу. Газпром вчора повернув ці гроші і відмовився постачати газ. Зараз у нас період низьких температур і ці 18 млн кубометрів з 200 і стали нашим дефіцитом. Ми зможемо цей дефіцит частково закрити, купуючи газ з європейського напрямку. Але ми очікуємо, що все одно приблизно 10 млн кубометрів на добу стане очікуваним дефіцитом", - сказав Коболєв.

За його словами, цей дефіцит необхідно перекрити на період з 1 по 4 березня. Потім очікується потепління і споживання знизиться до звичайного рівня 160 млн кубометрів на добу. Тоді дефіциту не буде за рахунок використання підземних сховищ газу та імпорту з Європи.

"Що пропонується? Є план дій, який було затверджено наказом Міненерговугілля від 2 листопада 2015 року. Цей план дій передбачає введення спеціального режиму споживання газу, коли підприємства переходять на альтернативні вид палива і проводиться робота з компаніями теплової генерації щодо зменшення споживання газу приблизно на 5-10%.  Ми вважаємо, що цих заходів повинно бути достатньо", - резюмував Коболєв.