Рада ухвалила законопроект Порошенка про Антикорупційний суд за основу

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №7440 про Вищий антикорупційний суд

За відповідне рішення віддали голоси 282 депутати, повідомляє Еспресо.TV.

Як пояснив заступник голови адміністрації президента Олексій Філатов, створення такого суду як вищого спеціалізованого суду в єдиній системі судоустрою країни передбачено у законі про судоустрій та статус суддів, ухваленого 2 червня 2016 року. 

Законопроект пропонує визначити Антикорупційний суд постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою. Метою цього суду стане здійснення правосуддя для захисту громадян і держави від корупції. 

Дія Антикорупційного суду буде поширюватися на всю територію України, він розглядатиме справи як суд першої та апеляційної інстанції. При цьому палат Вищого антикорупційного суду, окремих його суддів у різних населених пунктах встановлювати не будуть.

Судді будуть призначатися до Антикорупційного суду відповідно до результатів конкурсу.

Тим часом очільник Антикорупційного суду буде обиратися на посаду шляхом зборів суддів цього суду. Він має бути громадянином України не молодше 35 років, мати стаж роботи на посаді судді не менше 5 років або мати науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше 7 років, або мати досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше 7 років. 

Також для сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду строком на шість років нею утворюється Громадська рада міжнародних експертів, що є її допоміжним органом.

"Громадська рада міжнародних експертів складається з не більш як семи членів, які призначаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України строком на два роки і не можуть бути призначені повторно виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України", - йдеться у пояснювальній записці.