30% самогубств відбувається в зоні АТО: У ЗСУ розповіли, чому не озвучують кількість суїцидів в армії

Кількість самогубств серед українських військовослужбовців дещо скоротилася з 2015 року, 30% суїцидів відбувається в зоні АТО

Про це заявив очільник управління морально-психологічного забезпечення Генштабу ЗСУ, генерал-майор Олег Грунтковський в інтерв'ю "РБК-Україна".

Він зауважив, що проблема з самогубствами серед військових існує, але вона й вирішується. Зокрема, якщо проводити порівняльний аналіз з 2015 року, то є тенденція до зниження суїцидів в армії на 20%.

"Наприклад, з початку цього року завдяки оперативному втручанню та наданню психологічної допомоги командирами підрозділів, офіцерами структур морально-психологічного забезпечення, капеланами вдалося уникнути 9 випадків скоєння самогубства військовослужбовцями", - наголосив Грунтковський.

Він також пояснив, чому Міноборони зазвичай не розповсюджує інформацію щодо кількості самогубств у армії. За його словами, кількість випадків самогубств, яка є в армії, зазвичай корелює зі середньостатистичним рівнем кількості суїцидів, який є в державі.

"З усіх сумних випадків, близько 30% суїцидів в армії відбувається в АТО, всі інші – в тилу. І ще є така психологічна практика у військах, і не тільки в наших, а й за кордоном: якщо багато розповідати про самогубства і наголошувати на цьому - їхня кількість не зменшується, а зростає. Це дуже тонка професійна робота фахівців-психологів, і тут головне "не нашкодити", - підсумував Грунтковський.