П'ять головних вимог для успішної місії ООН на Донбасі. Дослідження аналітика Європейської ради

Для того щоб миротворча місія ООН на сході України змогла працювати та мати ефект, необхідно виконати п'ять головних вимог

Про це у своїй статті для The Washington Post написав науковий співробітник Європейської ради з питань міжнародних відносин, аналітик Річард Гауен.

У своїй доповіді він намагається з'ясувати, як буде працювати миротворча місія, якщо Україні та Росії все ж вдасться досягти дипломатичного компромісу в цій справі.

За його словами, миротворці повинні будуть сприяти припиненню бойових дій, наглядати за місцевими виборами, а також полегшити перехід до завершення повного відновлення влади Києва над Донбасом.

Гауден також назвав п’ять критерій, необхідних для успішної миротворчої операції на сході України:

Потрібна справжня угода з Росією. Москва керує війною на Донбасі із самого початку. Жодна миротворча операція не матиме успіху, якщо Росія не дасть їй реальний шанс на успіх. Україна та її західні партнери мусять бути впевнені у добрій волі з боку Росії, перед тим як підтримати розгортання місії на Донбасі.

Надійна військова присутність. Навіть за підтримки Москви миротворчі місії можуть опинитися під загрозою з боку бойовиків-сепаратистів. Деякі аналітики стверджують, що для протидії таким загрозам знадобиться 50 тисяч миротворців. Але такий контингент може буде важко створити зокрема тому, що Росія виступатиме проти участі головних країн-членів НАТО. Кращий варіант - 20 тисяч.

Сильна поліцейська присутність. Військова присутність також вимагатиме і серйозного поліцейського компонента. Відомо, що виключно військові операції мають тенденцію погано справлятися з виявами громадського непорядку. Міжнародні поліцейські сили в Україні повинні включати в себе загони для боротьби з заколотниками та спеціальних поліцейських радників для співпраці з місцевими силами безпеки та українською поліцією для підтримання порядку, поки регіон переходить під владу Києва.  Місія на Донбасі вимагатиме від двох до чотирьох тисяч поліцейських.

Довгострокова присутність цивільних. У більшості нинішніх миротворчих операціях задіяні цивільні (10-20% загального контингенту). Вони відповідають за адміністративні справи та управління. Пріоритет цивільних на Донбасі стосувався б організації місцевих виборів. Хоч більшість миротворців-військових і залишить Донбас через кілька років, глибша миротворча операція може тривати кілька десятиліть.

Непохитна підтримка України. Останній критерій для успішної місії - це справжня підтримка з боку офіційного Києва. Чимало українських політиків та коментаторів прагнуть покарання сепаратистів на Донбасі. Мова йде про кримінальне переслідування та позбавлення місцевих чиновників їхніх посад. Якщо Україна візьметься за широкі каральні заходи, не буде жодного шансу на стабільний мир.

Читайте також: 20 тисяч миротворців для Донбасу. Чому "блакитні каски" небезпечні для України