У центрі Києва, на Грушевського майже повністю демонтували наметове містечко

У омбудсмена повідомляють, що в центрі столиці відкрито шлях для проїзду вулицею Грушевського

Про це повідомив у Facebook керівник секретаріату офісу омбудсмена Богдан Крикливенко.

Він заявляє, що 100 осіб мають статус "свідків" і 4 особи отримали протоколи про "дрібне хуліганство". Семеро правоохоронців та 11 осіб із наметового містечка отримали тілесні ушкодження різного ступеня.

Тим часом у омбудсмена зацікавились застосуванням сили та спецзасобів, що призвело до ушкоджень.

“Виникають питання, які ми поставимо слідчим органам в офіційних запитах: які були підстави для застосування сили та - що це за методи поводження з людьми, коли їх ставлять на коліна, в мороз (-7), на снігу?”, - заявив Крикливенко.

Допис прокоментувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, яка закликала розпочати службову перевірку щодо правомірності застосування спецзасобів та ідентифікації поліцейських.

  • Нагадаємо, вранці 3 березня поліція проводила в наметовому містечку біля Верховної Ради слідчі дії, під час яких виникли сутички з активістами.
  • Слідчі дії проводили в рамках кримінальних проваджень, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Жовтневого палацу, а інше - щодо подій 27 лютого біля стін Ради, коли в результаті сутичок постраждали 14 правоохоронців.
  • У наметовому містечку біля Ради виявили гранати із запалами.
  • Загалом у наметовому містечку поліція затримала і запросила для пояснень понад 100 людей.
  • Поліція відпускає затриманих протестувальників, вони мають статус свідків.