США не вводили санкції через закон про Інститут нацпам'яті, - польське МЗС

У Міністерстві закордонних справ Польщі спростували інформацію про санкції США щодо влади у Варшаві

Про це повідомляє "Польське радіо".

Голова групи з питань діалогу з Ізраїлем, віце-міністр закордонних справ Бартош Ціхоцький підкреслив, що "це неправда і жодних подібних ультиматумів з американського боку не було".

Ціхоцький переконаний, що набуття чинності закону про Інститут нацпам'яті (ІНП) мало сенс.

"Ми маємо справу з такою ситуацією, коли вже давно зникли німецькі кати, але є нацисти. Немає польських жертв, а залишаються тільки єврейські жертви та польські співучасники", - зауважив він.

За його словами, американська сторона висловила стурбованість і сумніви до закону про ІНП, але не було жодного ультиматуму.

"Американська сторона від початку чесно повідомляла про цю проблему. Вона полягає у тому, що в США не можна карати за жодні висловлювання, а у Європі є інакше. Якщо йдеться про особливі питання, наприклад правду про Голокост, то за заперечення цієї правди можна порушити кримінальну справу", - сказав Ціхоцький, наголошуючи на інших розбіжностях між Америкою та Європою, наприклад щодо питання смертної кари або права на носіння зброї.

За його словами, представники польського посольства у Вашингтоні зараз зустрічаються з американськими дипломатами і надсилають службові записки до Варшави.