Активіст Автомайдану описав схему заходу фірм-"прокладок" на проблемні будівництва. Особлива думка

У Києві ряд великих будівельних компаній при будівництві нових будинків на проблемних земельних ділянках використовують підставні фірми, які ніякого відношення не мають до будівельної діяльності

Це підтвердив журналістам координатор «Автомайдан.Київ», член ініціативної групи по захисту скверу Радунка на проспекті Алішера Навої Сергій Строй, коментуючи схеми компанії «DIM» Насіковського по забудові житлового комплексу «Автограф» на вул. Жмаченка і спробу побудувати висотку на вул. Вишгородська.

«Завжди фірма-забудовник використовує оформлення землі на якусь фірму-« прокладку », яка взагалі не веде будівництво, і під час конфліктного заходу на ділянку виступає одна компанія, беручи на себе поганий імідж. А потім йде прикриття, мовляв, гарна будівельна компанія яка продає квартири і т.д. І таке було завжди», - розповів активіст.

Він нагадав, що на скандальній ділянці на Алішера Навої активісти почали вивчати діяльність такої фірми-прокладки, встановили, що вона довгий час не платила оренду за земділянку і звернулися до депутатів Київради, оскільки порушення умов оренди було підставою для розірвання договору.

За його словами, протистояння за землю з забудовником на Алішера Навої тривало близько року, але представникам громадськості вдалося в результаті виграти як юридичну війну і дати відсіч тітушкам, які вступали в конфлікт з місцевими жителями.

Громадський діяч додав, що схема по забудові земельної ділянки на Алішера Навої також сполучалася зі спробами забудовника підкуповувати членів ініціативної групи громадян, які намагаються протистояти будівництву, а також з штучно організованими акціями «проплачених бабусь» і псевдоактівістів, які ніколи не проживали на цій вулиці. Супротивникам забудовники також пропонувалися квартири в ще не побудованої висотці. Однак земділянку представникам громадськості вдалося відстояти.

Сергій Строй також розповів, що одна з таких фірм «прокладок» фігурувала в земельних маніпуляціях з ознаками корупції на інших проблемних будівництвах Києва.

«По вул. Жмаченка забудовником виступала компанія «Дісбуд», яка виводила землю Міністерства оборони в Коцюбинському. Був підписаний договір екс-міністром оборони Гриценко з компанією «Дісбуд» про те, що на Жмаченка військовому відомству передадуть 7% квартир », - сказав він, посилаючись на копію документів, використаних в судах.

Активіст додав, що незважаючи на вдалу спробу повернути земельну ділянку на Алішера Навої і облаштування на конфліктному місці скверу Радунка, забудовник досі не може заспокоїтися і веде з громадськістю судову війну, заперечуючи рішення судів нижчих інстанцій.

Нагадаємо, забудовником ЖК «Автограф» по вул. Жмаченка, 28 виступала компанія «DIM» підприємця Андрія Насіковського.

Раніше також з'явилися підозри, що за спробою побудувати в небезпечному місці 24-поверховий житловий комплекс на вул. Вишгородська теж може стояти компанія Насіковського.

Як повідомлялося, в кінці минулого року перед новорічними святами представники забудовника поспішно вирізали понад 300 дерев у сквері на Вишгородській. Згодом місцеві жителі, які виступають проти зведення новобудови в зеленій зоні, демонтували паркан на будмайданчику і перекривали дорогу, вимагаючи від міської влади зупинити свавілля забудовника і не допустити знищення дерев.