У Харкові сектанти примусово тримали в неволі 230 нарко- та алкозалежних

У Харкові СБУ викрила мережу псевдореабілітаційних центрів, в яких примусово утримували нарко- та алкозалежних людей

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Протиправний "бізнес" організували проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму. Вони обманом заманювали до "клінік" громадян, обіцяючи їм або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу.

Перевірка зафіксувала, що центри не мали штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу "реабілітації".

Співробітники СБУ виявили, що псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування. Серед пацієнтів були люди з тяжкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ. "Допомога" полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів.

У кімнатах площею 9-10 квадратних метрів в антисанітарних умовах утримували по 8 хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволяли виключно у присутності наглядачів, а виходити за межі будинку було суворо заборонено. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі.

За даними спецслужби, вартість "лікування" у центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від 3 до 8 тис. грн на місяць. На утримання хворих витрачали мінімальні суми.

Під час спецоперації правоохоронці викрили 5 псевдореабілітаційних центрів, у яких утримували близько 230 людей з різного роду залежністю.

Досудове розслідування триває за ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ст. 126 (керування транспортними засобами особами, які не мають права керування) Кримінального кодексу України.

Раніше, на початку лютого, в Немишлянському районі Харкова викрили центр, у якому незаконно утримували близько 30 людей. За даними видання NewsRoom, центр організував волонтер Нодар Дунду, якого 30 серпня 2017 року Благодійний фонд "Відродження" нардепа Віталія Хомутинника нагородив у номінації "Кращий волонтер у сфері боротьби з негативними явищами". Організація Дундуа "Крок у нове життя" має сайт, на якому йдеться про послуги з реабілітації наркозалежних, у тому числі примусової.