Україна закликала Польщу до спільної молитви в місцях історичної пам'яті

Міністерство закордонних справ України закликає Польщу до продовження спільного примирення, якого очікують українці і поляки

Про це йдеться у коментарі, який оприлюднено прес-службою МЗС України.

"Ми вважаємо Польщу дружньою країною і хорошим сусідом, і вдячні за неоціненну підтримку, яку ми отримуємо від наших польських друзів у боротьбі з російським агресором", - йдеться у коментарі.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначають, що Україна виступає категорично проти закликів до насильства або розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

"Водночас, українське суспільство надзвичайно непокоять контраверсійні зміни законодавства Польщі та маніпулятивна риторика деяких польських політиків і чиновників. Частина нашого суспільства емоційно реагує на націоналістичні марші в Польщі з відверто антиукраїнськими гаслами", - наголошується в коментарі.

У МЗС зазначають, що Україна вбачає своїм завданням вирішення спірних моментів, а не посилення розбіжностей.

"Борг перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає нас до критичного, чесного і конструктивного діалогу, а не до практики постійних взаємних обвинувачень. Ми намагаємося розуміти один одного, навіть якщо ми в чомусь не згодні", - зазначають ув МЗС.

На думку Києва, нещодавня спільна молитва в Павлокомі має бути хорошим прикладом для такої ж спільної молитви в Сагрині, Гуті Пеняцькій, Павлівці і багатьох інших місцях пам'яті.

"Ми готові до продовження спільного примирення, якого, переконані, очікує більшість українців і поляків. Ми готові йти вперед і закликаємо наших польських друзів приєднатися", - заявили у МЗС.