Пентагон застосовує для своїх дронів технології Google з розпізнавання облич на відео, - ЗМІ

Технології "штучного інтелекту" Google можуть допомогти американським військовим при аналізі годин відео, відзнятих безпілотниками

Компанія Google підтвердила, що вона дозволяє Пентагону використовувати деякі свої технології розпізнавання зображень у військових операціях, повідомляє BBC.

Така заява вийшла після статті на сайті Gizmodo, у якій стверджується, що технології штучного інтелекту використовують для аналізу знімків, зроблених військовими дронами. Видання вказує, що багато працівників веб-гіганта дізналися про таку співпрацю лише минулого тижня з внутрішньої розсилки. Й дехто з них "був обурений", додають журналісти.

Речниця Google розповіла, що компанія надала Міноборони США можливість використовувати інструменти TensorFlow - комплексу програм для "навчання" машин.

"Технологія позначає зображення для того, щоб їх потім перевіряли люди, й не використовується для нападів", - додала вона.

У Google запевняють, що детально обговорили цю тему всередині компанії й працюють над гарантіями безпечного використання технологій навчання машин.

"Хоча екс-керівник Google Ерік Шмідт у 2016 році і став радником Пентагону, веб-гігант завжди намагається дистанціюватися від зв'язків з американськими військовими. Google навіть відмовилася від участі в одному з організованих Пентагоном змагань для роботів, хоча мали всі шанси на перемогу - саме через занепокоєння щодо звинувачень у співпраці з армією", - зазначає ВВС.

За даними Gizmodo, мова наразі йде про пов'язаний з використанням безпілотників "проект Maven". Минулого липня повідомляли, що в його рамках буде задіяно алгоритми для ідентифікації конкретних об'єктів на великих масивах рухомих чи нерухомих зображень.

Ідея полягає у тому, щоб люди, які працюватимуть з цими зображеннями, проглядали лише визначені програмою ділянки, а не витрачали час на перегляд годин записаного відеоматеріалу.

У Міноборони розповідали, що хочуть сфокусуватися на визначенні 38 типів об'єктів, пов'язаних з боротьбою проти "Ісламської держави" в Іраку і Сирії.

У Google відмовляються розкривати всі деталі свого залучення до проекту. Утім, як можна зробити висновок, йдеться не про алгоритми ідентифікації людських облич, а про механізми визначення загальних об'єктів, таких як автомобілі, дерева та птахи.

Також не виключено, що цю технологію не використовують самі дрони безпосередньо під час своїх польотів.

Google - не єдина американська компанія, яку залучено до проекту.

Раніше виробник процесорів Nvidia у своїх блогах згадував про "проект Maven", що можна було зрозуміти як причетність фірми до цієї розробки.

Експерти зазначають, що порівняно дешеве застосування дронів на зразок MQ-1 Predator чи MQ-9 Reaper призводить до того, що їхні оператори отримують надто багато відеоматеріалів.

Саме на вирішення проблеми складнощів людського сприйняття і аналізу таких масивів відео і спрямований проект.