Росія розмістила свої війська так, щоб здійснити швидке вторгнення в Україну, - дослідження

За період з 2014 року Росія розмістила і реорганізувала свої військові сили так, щоб здійснити швидке механізоване вторгнення з півночі і сходу України

Про це йдеться в дослідженні американського аналітичного центру Institute for the Study of War Російська військова виправка: бойовий порядок сухопутних сил, пише Голос Америки.

За даними аналітиків, в 50 милях від кордону України РФ розмістила сухопутні сили уздовж окремих ліній наступу з захищеними тилами.

Також уздовж російсько-українського кордону розміщені кілька механізованих підрозділів.

"Біля кордону з Україною розташовані 3 механізованих підрозділи, тоді як у балтійському регіоні розміщено лише 1 десантний підрозділ, що не є оптимальним для масштабного механізованого вторгнення", - сказано в дослідженні.

У країнах Балтії також росіяни готові до проведення гібридної військової інтервенції, подібно до того, що вони робили в Україні після Майдану, незважаючи на те, що російські наземні сили не були розміщені або реорганізовані для проведення військових дій без попередження в цьому регіоні.

"Лідери США і європейські союзники не готові до того, що Путін задумав у війні з Україною і країнами Балтії", - зазначає аналітичний центр.

Експерти закликали "переоцінити ймовірні сценарії дій Росії і переглянути військові і невійськові інструменти, необхідні для захисту союзників НАТО і України від можливої ​​російської агресії".