ГПУ повідомила про підозру голові та 18 представникам Конституційного суду Росії

Генеральна прокуратура повідомила про підозру очільнику та 18 суддям Конституційного суду Росії

Про це на своїй сторінці написав генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він зазначив, що головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом розв’язання та ведення представниками влади і Збройних Сил РФ агресивної війни проти України, а також вчинення інших злочинів, що призвели до окупації Криму. 

"На підставі зібраних доказів 01.03.2018 складено повідомлення про підозру голові та 18 суддям Конституційного Суду Російської Федерації", - наголосив Луценко.

Він пояснив, що їх підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 ККУ - пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до тяжких наслідків. 

 

Генпрокурор зауважив, що 18 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін та так звані представники "влади Криму" підписали "Договір про прийняття до РФ Республіки Крим і створення у складі РФ нових суб’єктів", який є нікчемним з правової точки зору.

Вже наступного дня КС Росії, діючи за попередньою змовою з владою та ЗС РФ, знехтувавши порядком розгляду та вимогами російського законодавства та міжнародних зобов’язань, одноголосно визнав цей договор таким, що начебто відповідає конституції країни. 

"При чому, як зізнався відразу після вчинення вказаного злочину в своєму інтерв’ю сам Голова КС РФ Зорькін В.Д."фактично судді виготовили кінцевий документ упродовж двох годин, що є безпрецедентним випадком для вищої юридичної інстанції Росії", а поспіх із прийняттям рішення "диктували події" та "прохання президента", - розповів Луценко. 

В результаті таких дій Конституійний суд посприяв окупації українського півострова представниками влади і Збройних Сил РФ. 

"06.03.2018 за допомогою кур’єрської служби міжнародної доставки та електронною поштою письмові повідомлення про підозру разом із пам’ятками про процесуальні права та обов’язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій на 13 та 19 березня 2018 року, доставлені за місцем роботи підозрюваних (Конституційний Суд РФ, отримав працівник секретаріату Сенякова)", - підсумував Луценко.