Представник ЄС із закордонних справ Могеріні розповіла, коли поїде на Донбас

Верховний представник Євросоюзу із питань закордонних справ Федеріка Могеріні планує відвідати Донбас під час наступного візиту в Україну

Про це розповіла голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, передає Еспресо.TV.

"Вона сказала, що під час наступного візиту обов'язково запланує поїздку на схід", - сказала Гопко.

Нардеп наголосила, що Могеріні має відвідати Донбас, щоб ЄС називав війну на сході України російською агресією, а не "українською кризою".

"В її мандат входять зовнішня політика і безпека, за 2,5 роки це її другий візит, якщо ми порівняємо з Куртом Волкером, який уже був 6 разів і був на сході України. Я чітко спитала, коли вона планує відвідати схід, тому що на сході України її чекають. Було б дуже правильно, якби вона, маючі таку посаду, відвідала схід України, щоб побачити, що там справжня війна. Після того, як Верховна Рада ухвалила закон щодо повернення Донбасу, де ми чітко називаємо російську окупаційну владу, ми хотіли б, щоб ЄС говорив не "конфлікт в Україні" чи "українська криза", - додала Гопко.

Голова комітету Ради у закордонних справах також зазначила, що передала Могеріні листа родичів українських політичних в'язнів із проханням розглянути порушення прав людини Росією в Європейському парламенті.

"Я передала лист від родичів політичних в'язнів Кремля, асоціації тих, хто займається звільненням українських громадян, оскільки у неї в графіку також не знайшлося часу зустрітися з родинами політичних в'язнів, військовополонених, а питання людських прав, тортур, знущань, які відбуваються зараз, для нас надзвичайно важливе, тому в цьому листі родичі просять її провести слухання в Європейському парламенті щодо тих порушень прав людини, які є на тимчасово окупованій території України", - сказала Гопко.