Росія, ймовірно, стоїть за отруєнням екс-розвідника Скрипаля, - Мей

Російська Федерація, ймовірно, стоїть за отруєнням колишнього полковника Головного розвідувального управління Сергія Скрипаля

Про це прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила під час виступу у британському парламенті, інформує Reuters.

Росія ймовірно стоїть за отруєнням колишнього полковника Головного розвідувального управління Сергія Скрипаля, заявила Мей. За її словами, Британія готова до застосування більш широких заходів щодо Росії.

Як заявила прем'єр, або Росія безпосередньо відповідальна за отруєння, або дозволила іншим терористам отримати нервово-паралітичний газ, який використали проти Скрипаля.

За даними слідства, при отруєнні Скрипаля було використано нервово-паралітичну речовину військового типу, яка вироблена в Росії. Йдеться про речовини класу "Новачок", які розроблялися в СРСР з 1970-х років.

Мей та міністр закордонних справ Борис Джонсон заявили російському послу, що Москва повинна "негайно забезпечити повне розслідування" програми "Новачок" в Організації із заборони хімічної зброї.

Мей відмітила, що розслідування ще не завершене, і що не виключена вірогідність того, що речовина могла бути вкрадена з російських лабораторій. Проте, за словами Мей, Росія вже застосовувала отруйні речовини, у тому числі у разі отруєння екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Мей 14 березня оголосить про можливі заходи у відповідь проти Росії.