ЦРУ вперше в історії очолила жінка. Хто така Джина Геспел

У вівторок, 13 березня, президент США Дональд Трамп призначив на посаду директора Центрального розвідувального управління Джину Геспел, яка раніше працювала першим заступником очільника відомства. Геспел стала першою жінкою на чолі ЦРУ

Джина Геспел народилася 1 жовтня 1956 року. Вона почала працювати в ЦРУ в 1985 році.

У 2002 році Геспел керувала "чорним відділком" - в'язницею ЦРУ в Таїланді під кодовою назвою "Котяче око". Там утримували підозрюваних у відношенні до терористичної організації "Аль-Каїда" Абд аль-Рахіма аль-Нашірі та Абу Зубайдаха. У звіті Комітету Сенату з розвідки щодо тортур у ЦРУ йшлося, що цих в'язнів допитували із застосуванням заборонених методів. Їх топили, позбавляли сну та застосовували інші тортури, внаслідок чого Зубайдах втратив ліве око.

Пізніше Геспел стала начальником штабу у Центрі боротьби з тероризмом ЦРУ, очолюваному Хосе Родрігесом. У своїх мемуарах Родрігес писав, що Геспел у 2005 році наказала знищити десятки відеокасет із таїландського "чорного відділку".

У 2013 році тодішній директор ЦРУ Джон Бреннан призначив Геспел виконуючим обов'язки заступника директора Національної служби охорони довкілля, що здійснює приховані операції по всьому світу. Проте її зняли з ​​цієї посади назавжди через критику щодо її участі в програмі "Передача, утримання та допит". Геспел також посідала посаду заступника директора Національної служби надзвичайної розвідки та прихованої дії.

2 лютого 2017 року президент Дональд Трамп призначив Геспел заступником директора ЦРУ. 8 лютого кілька членів Комітету Сенату з розвідки закликали Трампа переглянути призначення Геспел на посаду заступника директора через відомості про несанкціоноване знищення відеокасет із допитами ЦРУ аль-Нашірі та Зубайдаха, що могли підтвердити використання тортур.

Геспел має нагороду Джорджа Герберта Вокера Буша за досконалість у боротьбі з тероризмом, премію Донована, медаль розвідки за заслуги та премію президента.