Надрукувати будинок за 24 години і $4000. Як нова технологія допоможе вирішити проблеми з житлом

Американський стартап ICON і благодійна організація New Story презентували швидкий 3D-друк житлових будинків для країн, що розвиваються

Про це пише видання Quartz.

Розробники заявили, що будівельному принтеру потрібно від 12 до 24 годин, щоб роздрукувати простий одноповерховий будинок площею 60 квадратних метрів. Максимальна площа будівлі, яку може зробити принтер, не перевищує 80 квадратних метрів.

Представники ICON додали, що це перший 3D-друкований будинок, чий фасад повністю друкується за допомогою коду і дозволений для проживання людей; вони також відзначили, що їхня технологія відрізняється низькою вартістю. Один будинок на цьому етапі розробки обійдеться в 10 тисяч доларів, однак в майбутньому вони обіцяють зниження до 4 тисяч доларів.

Після друку стін, будівельники встановлюють вікна, дерев'яний дах, базову сантехніку і електропроводку, яку можна провести прямо всередині стін. Вся установка, включаючи обробку, займає менше одного дня. В майбутньому ICON планують розробити роботів, які встановлюють вікна та дах після закінчення друку і дронів, які могли б зайнятися фарбуванням приміщення.

Також компанії представили принтер Vulcan, c допомогою якого вони будуть друкувати будинки. Незважаючи на велику вагу, він може переноситися з місця на місце. Vulcan друкує звичайну суміш бетону, якa укладається в 100 ниток товщиною в дюйм; він зберігає форму у міру затвердіння. Стіни продовжують тверднути протягом декількох днів після друку, але почати жити в ньому можна вже відразу після виробництва.

В майбутньому компанії сподіваються комерціалізувати свої технології всередині США, де, за їхніми словами, в деяких містах нестача житла відчувається ще гостріше, ніж в країнах, що розвиваються.

В якості експерименту ICON і New Story побудують район зі ста типових будинків в Сальвадорі - найбільш густонаселеній країні Центральної Америки. У портфоліо компаній вже є кілька будівель в Болівії і Гаїті. Перший будинок вони надрукували в Остіні, рідному місті розробників.

Читайте також: 10 вражаючих споруд світу: від будинків-диваків до хмарочосів з майбутнього