Cпівачка і письменниця Карпа вручила Макрону книжку Сенцова

Українська співачка і письменниця Ірена Карпа на Паризькій книжній ярмарці вручила президенту Франції Еммануелю Макрону книжку незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова

Про це Карпа повідомила у своєму Facebook.

"Пане президент, - кажу я. - Це Олег Сенцов, український режисер в російській тюрмі". - "Я знаю! я була на вечорі на його підтримку!" - каже міністерка культури Франсуаз Ніссен. Дякую їй, Макрон тисне мені руку. "А ви хто?" - питає. "Я українська письменниця. З українського посольства... (Да, думаю, звучить абсурдно, але не для французів - Ромен Гарі був консулом в Америці, може я не сильно на ідіота змахую). "Нам дуже потрібна ваша підтримка у цій справі", кажу. "Вона у вас є". І Емманюель Макрон узяв книжку", - розповіла Карпа.

За словами письменниці, щоб підійти до президента, їй довелося звертатися до натовпу відвідувачів і  проскочити повз охорону.

"Коли між нами і дефіле лишалася товщина з трох-чотирьох громадян, стало ясно, що або зараз, або повзти під ногами. І тоді я почала кожному заглядати в очі і казати: "Це український політивязень. Режисер у російській тюрмі. Мені дуже важливо передати його оповідання Макрону". І раптом люди, як це буває тільки в фільмах, починають розступатися: так, ми знаємо, це важливо, ідіть. І я пішла. До кордону секюріті. Дядько-агент-сміт глянув на мої червоні губи, на обкладинку і нічо не сказав. Зате дебела тітка секюріті тримала мене міцними руками і казала тверде "ні". Якби я пручалася, вона б і продовжила мене тримати. А так я зробила вигляд, що здаюся, і тітка просунулася далі відтискати бажаючих щось передати чи торкнутися до президента. І тут він просто переді мною, цей красивий, усміхнений і не дуже більший за мене Емманюель Макрон", - додала Карпа.

За словами співачки, люди, які пропустили її повз натовп, після вручення книжки Макрону привітали її з успіхом.