Рецепт Оланда - три інструменти тиску на Росію

Екс-президент Франції Франсуа Оланд разом з лідером партіі "Народний фронт" Арсенієм Яценюком та головою УГКЦ Святославом Шевчуком урочисто відкрив Симпозіум "Революція, Війна та їхні наслідки" в Європейському Коледжі Натолін у Варшаві, присвячений Україні

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Під час свого виступу Франсуа Оланд торкнувся теми Мінських домовленостей та детально розповів, що відбувалося за зачиненими дверима під час зустрічі "Нормандської четвірки" в Мінську 11 лютого 2015 року.

За його словами, на тій зустрічі в кожної сторони були дуже конкретні цілі - у президента РФ Володимира Путіна - виграти час і захопити якнайбільшу територію України руками терористів а також добитися послаблення санкцій, зберігши вплив на Україну.

Президент України Петро Порошенко хотів припинення бойових дій, якнайменшої кількості жертв на Донбасі та відновлення контролю над окупованими територіями. Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель було важливо вийти з кризи, яка перешкоджала бізнесу, натомість, Франція ставила перед собою завдання забезпечення безпеки на Сході Європи.

Франсуа Оланд визнав, що "Мінськ" сьогодні реалізовується далеко не в повній мірі - війська у вигляді терористів усе ще не виведені зі Сходу України, не відбулися передбачені угодою місцеві вибори і не було впроваджено відповідних змін до Конституції України. Позитиви "Мінська", на думку Оланда,  це передусім виведення важкого озброєння і зменшення людських жертв у 6 разів від початку агресії. 

На думку екс-президента, Путін сьогодні зайнятий наступом в Сирії, тому не має змоги відкрити нові фронти. Водночас, наміром Росії, за словами Оланда, є замороження конфлікту на Донбасі та збереження впливу на українську політику.

Цінністю Нормандського формату за таких умов є можливість подальшого тиску на РФ і збереження режиму санкцій. Ще невикористаними, за словами Оланда, є на сьогодні енергетичні санкції проти РФ (попри те, що в ЄС є незацікавлені у цьому інструменті впливу сторони), а також мілітарні засоби.

У цьому контексті Франсуа Оланд згадав скасований ним у серпні 2015-го контракт про постачання Росії бойових кораблів - "Містралів", який коштував Франції 1 млрд євро - на думку Оланда, цими коштами варто було пожертвувати заради безпеки Європи. Він нагадав європейським політикам, що єдність, дипломатія у поєднанні з санкціями, а також військова сила ЄС є на сьогодні єдиним дієвим рецептом проти розгортання Росією військових конфліктів у світі.