Уряд пропонує погасити борги за електрику для окупованого Донбасу за рахунок держбюджету, - "Наші гроші"

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує погасити заборгованість споживачів перед підприємствами, що постачають електроенергію на окуповані території Донбасу, за рахунок коштів державного бюджету

Про це йдеться в законопроекті "Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому рикну електроенергії", винесеного на розгляд урядового комітету, повідомляють "Наші гроші".

За даними видання, підтверджувати заборгованість пропонується міжвідомчою комісією, яку створить Кабмін. Також запропоновано списати заборгованість ДП "Енергоринок" перед постачальниками електроенергії на окупований Донбас. При цьому в поданих до законопроекту документах Міненерго не вказало суму заборгованості споживачів електроенергії в ОРДЛО.

У пояснювальній записці до законопроекту Міненерго вказало, що вугледобувні підприємства на початок року заборгували 11,34 млрд грн. Ці борги також запропоновано виплатити коштами держбюджету, а частину їх списати.

Також заплановано, що учасники процедури погашення заборгованості замінять між собою кредиторські та дебіторські зобов’язання ДП "Енергоринок" сплачуватимуть їх упродовж 5 років за рахунок цільової надбавки, передбаченої НКРЕКП у тарифах на розподіл електричної енергії.

Раніше, 26 липня 2017 року, керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук повідомив про припинення постачання електроенергії на окуповані території. Своєю чергою, Луганське обленерго через суд скасувало рішення Кабміну щодо оплати боргів жителів окупованої Луганщини за рахунок жителів решти України.

З липня 2019 року в Україні має запрацювати нова модель оптового ринку електроенергії, буде створено товарну біржу та ліквідовано ДП "Енергоринок". На сьогодні дебіторська заборгованість ДП "Енергоринок" складає 29,8 млрд грн, а кредиторська - 28,1 млрд грн.