Посольство Швеції провело марафон із заповнення гендерних прогалин у Вікіпедії

Посольство Швеції в Україні, разом з Вікімедія Україна та Могилянською школою журналістики, у суботу, 17 березня 2018 року, провели редакторський марафон під назвою WikiGap, метою якого було заповнити гендерні прогалини в Інтернеті

Про це повідомляє прес-служба посольства.

"Вікіпедія є найбільшою онлайн-енциклопедією в світі, яка створюється її користувачами. Проте 90% авторів статей в Вікіпедії - чоловіки. Глобально, в енциклопедії в чотири рази більше статей про чоловіків, ніж про жінок. Це призводить до дисбалансу і переважання чоловічого погляду на світ в онлайн-просторі. Змінити цю ситуацію було основною метою WikiGap", - йдеться у повідомленні.

Редакторський марафон відкрив надзвичайний та повноважний посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хагстрьом, який зазначив:

"Цей захід є частиною глобальних зусиль Швеції, спрямованих на привернення уваги до питання нерівності, що до сих пір існує в усіх суспільствах. Наразі лише 14% біографічних статей в українській Вікіпедії написані про жінок, незважаючи на факт, що жінки власне складають більшість населення України. Ми сподіваємося, що цей та інші подібні заходи покладуть початок руху за кращий баланс".

До марафону долучилося більше 20 учасників, які разом з тими, хто приєднався онлайн, створили, чи редагували ряд статей про видатних українських жінок. Зокрема, завдяки заходу в українській Вікіпедії з’явилися статті про Наталію Дубровську, українську акторку театру та кіно, Соломію Донець, активну учасницю Визвольної війни українського народу, Дар`ю Шитко, українську спортсменку, яка виступає у кульовій стрільбі з гвинтівки та багато інших. Повний перелік створених статей можна знайти на сторінці заходу у Вікіпедії.

Довідка

WikiGap відбувся не лише в Україні. Захід був організований посольствами Швеції по всьому світу, адже проблема представленості жінок в Інтернеті є глобальною.

Цього року WikiGap відбувся в понад 50 країнах, завдяки чому у Вікіпедії стало на 2,000 статей про жінок більше.

Посол Швеції в Україні