"Нехай зрозуміє кремлівська тварина, що Кримський півострів - це Україна!". До річниці анексії Криму посольство Росії "підсвітили" злочинами Кремля

У неділю, 18 березня, у четверту річницю російської анексії Криму на стіни будівлі посольства Росії в Києві українські волонтери та активісти з Криму за допомогою потужного проектору висвітлили слайди з відомостями про кремлівські злочини

Про це повідомляє InformNapalm.

Акція почалась у 18:30 і тривала близько години. За цей час на стіні посольства Росії з’явилися слайди із проекцією імен загиблих та зниклих безвісті українських громадян, а також портрети політичних в’язнів, яких захопила російська окупаційна влада у Криму. Наприкінці акції на посольство Росії спроектували слайд із полум’ям, яке має символічно випалити агресора.

"Ідея проведення цієї акції виникла спонтанно, надихнув флешмоб активістів у Вашингтоні, які 26 лютого 2018 висвітлили проекцію зображень на російському посольстві на підтримку політичного в’язня Кремля Олега Сенцова. Мені здалося, що це дуже потужна візуальна комунікація і також дуже символічна саме у день російських виборів, бо відеопроекція легко змогла досягти стін посольства попри всі паркани і колючі дроти", - розповіла організатор акції волонтер і активіст Валентина Охлопкова.

Волонтерам довелося знайти потужний проектор, щоб він міг перебити світло з вікон та підсвітку на будівлі посольства. Працівники посольства Росії вимкнули світло та закрили жалюзі, щоб проекція не пробивалася до кімнат, але це навіть сприяло створенню суцільного темного фону для візуалізації.

"Підчас акції досить спонтанно виникла ідея показати фото так званих "іхтамнєтів", які захоплювали Крим та зробити проекцію відео вогню на стіни будівлі. Головним гаслом акції ми обрали вислів "Нехай зрозуміє кремлівська тварина, що Кримський півострів - це Україна!". Це варіація, основу якої ми взяли зі слогану від патріотів з міста Маріуполя", - зазначила Валентина Охлопкова.

 

Фото: Едмон Юе (Edmond Huet)