СБУ викрила телефонного оператора, що забезпечував зв'язок бойовиків "ЛНР" із ФСБ та "зливав" дані українців

В Одесі СБУ викрила міжнародного оператора телефонного зв’язку, який співпрацював із російськими спецслужбами

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Власник компанії, який є громадянином Росії, наказав своїм працівникам маршрутизувати трафік з тимчасово окупованих територій Луганщини у мережі російських операторів мобільного зв’язку. Для цього задіяли спеціальний програмно-апаратний телекомунікаційний комплекс. Через цей незаконний канал зв’язку бойовики "ЛНР" вільно спілкувалися між собою та російськими кураторами.

Крім того, російські спецслужби отримали контроль над персональними даними та телефонними розмовами українських громадян і організацій, які користувалися послугами цього оператора.

Під час обшуків в офісі, технічних приміщеннях оператора та за місцем проживання його власника співробітники СБУ виявили спеціальне телекомунікаційне обладнання вартістю понад 1 млн грн, що використовувалося для незаконної маршрутизації трафіку. Спецслужбовці також вилучили листування і документи, що підтверджують надання послуг телефонного зв’язку представникам терористичної організації "ЛНР" та співпрацю з ФСБ Росії.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації). Громадянину Росії оголошено про підозру, суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту.