Через глобальне потепління пальми йдуть на північ, - вчені

Група вчених при Колумбійському університеті проаналізувала широкий набір даних, щоб зрозуміти, як поширення пальм по планеті залежить від світової температури

Про це пише Naked Science.

Пальми були і залишаються чутливими індикаторами зміни клімату. Все частіше вони ростуть у нетрадиційних місцях, таких, як, наприклад, передгір'я швейцарських Альп. Це говорить про те, що морози зараз не такі сильні, як раніше.

У дослідженні йдеться про те, що "розкид" пальм по планеті залежить від середньої температури найбільш холодного місяця в регіоні – вона повинна бути вище 2 градусів за Цельсієм. І оскільки кліматичні зони зміщуються на північ, "середовище проживання" рослинності теж змінюється.

Вчені виявили, що допустимі для виживання рослин температури залежать від еволюційної спадщини: морозостійкість пальми визначає її специфічний вид і місце на генеалогічному древі. Більш того, отримані дані допомогли дізнатися, яким був клімат Землі в минулому: присутність пальм в літописі викопних вказує на те, що раніше світові температури залишалися на мінімально можливому рівні − від 2 до 5 градусів за Цельсієм.

Цікаво, що близько 50 мільйонів років тому пальми можна було знайти в Антарктиці, а значить, колись цей регіон був майже тропічним.