ГПУ обшукала підприємства Фірташа через підозри у відмиванні коштів

У понеділок, 19 березня, Генпрокуратура обшукала підконтрольні українському олігарху Дмитру Фірташу підприємства через підозри в ухиленні від сплати податків і відмиванні коштів із використанням страхового ринку України

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

За даними ГПУ, впродовж 2015-2017 років ПРАТ "СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ АЗОТ", ПАТ "АЗОТ", ПАТ "РІВНЕАЗОТ", дочірнє підприємства "ХІМІК" ПАТ "АЗОТ" та інші, які входять до бізнес-групи "GROUP DF", організували діяльність низки фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній.

З метою виведення коштів у тіньовий сектор економіки впродовж 2015-2017 років між вищезазначеними підприємствами та страховими компаніями ПРАТ "СК "САЛАМАНДРА-УКРАЇНА", ПРАТ "СК "ДІМ СТРАХУВАННЯ" та іншими, що входять до бізнес-групи "GROUP DF", було укладено договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховували фіктивні страхові внески - застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що було відомо членам злочинного угрупування.

У подальшому виведення цих коштів здійснювалося шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу "сміттєвих" цінних паперів інших фіктивних підприємств та підставних фізичних осіб.

Таким чином, страховими компаніями здійснювалося страхування ризиків у разі неповернення кредитів, які видані фінансовою компанією в адресу фіктивних підприємств та підставних осіб.

Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансовій компанії з подальшим виведенням готівки через банківські установи.

Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки. Орієнтована сума ухилення від сплати податків складає понад 500 млн. грн.