Україна виділила 72 млн гривень на антарктичні експедиції

Протягом 2018 року Україна виділить 72 млн гривень на проведення антарктичної програми

Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає Укрінформ.

21 березня відбулась церемонія відправлення 23-ї Української антарктичної експедиції, яка відбуде на річну зимівлю на станцію Академік Вернадський.

"Від уряду України я хотіла би підкреслити, наскільки це важлива для нас програма - для України, для її майбутнього, для того, щоб ми були повноцінним міжнародним гравцем в цілому ряді міжнародних програм, пов'язаних з кліматом, забезпеченням водою, природними ресурсами, які будуть відкриватися, можливо, навіть для найближчого майбутнього людства в цілому на цій планеті", - зазначила Гриневич.

Вона підкреслила, що Україна вже 22 роки поспіль продовжує свою антарктичну програму, а також входить до " елітного клубу 30-ти країн, які мають власну станцію, на якій здійснюється багато досліджень".

"Вся антарктична програма на рік - це 72 млн грн. І до честі центру треба сказати, що їм вдалося в результаті проведених тендерних процедур зекономити певну частину коштів, які ми хочемо інвестувати в покращення стану станції, який є на сьогодні", - уточнила міністр.