Рада визнала нелегітимними вибори президента Росії в окупованому Криму

Верховна Рада підтримала постанову про заяву щодо невизнання легітимності виборів президента Росії в окупованому Криму

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Постанову підтримали 255 голосами.

"Організація окупаційною російською адміністрацією в рамках виборів президента Російської Федерації голосування на тимчасово окупованій території України - Автономній Республіці Крим та міста Севастополь є протиправною. Результати цього незаконного голосування є нікчемними і не мають жодних правових наслідків. Вони також жодним чином не можуть свідчити або будь-яким чином бути використаними як свідчення будь-якої зміни статусу тимчасово окупованих територій України - Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, визначеного Конституцією і законами України", - йдеться в заяві Верховної Ради.

Українські нардепи також наголосили, що істотні обмеження виборчих прав громадян під час виборів у Росії, створення нерівних умов для кандидатів і відсутність справжнього вибору, про які йдеться у висновках Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, а також неправомірне зарахування понад 1 млн. голосів з тимчасово окупованого Криму суттєво спотворюють результати голосування на виборах президента Росії в цілому, ставлячи під сумнів їх легітимність.

"Верховна Рада України закликає міжнародне співтовариство застосовувати додаткові санкції проти Російської Федерації та персональні санкції (обмеження) до осіб, причетних до організації і проведення незаконного голосування під час виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також причетних до систематичних порушень основоположних прав і свобод людини на тимчасово окупованій території України", - заявили нардепи.

Постанова про затвердження заяви зобов'язує спікера Верховної Ради невідкладно довести текст заяви до відома парламентів іноземних держав і парламентських асамблей міжнародних організацій.