Як Савченко і Рубан возили зброю з "ДНР", щоб влаштувати замах на Порошенка і теракт. Пояснення Луценка

У Генпрокуратурі розповіли, як нардеп Надія Савченко та керівник організації "Офіцерський корпус" Володимир Рубан діяли разом для захоплення державної влади в Україні та возили зброю з окупованих територій

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко у своєму виступі під час засідання регламентного комітету Верховної Ради, де розглядається подання на притягнення до кримінальної відповідальності Савченко, повідомляє Еспресо.TV.

Він зауважив, що не пізніше 20 листопада 2017 року Савченко і Рубан змовилася між собою та ватажками окупантів "ДНР" щодо насильницького повалення конституційного ладу в Україні. Для цього вони домовилися влаштувати низку терактів у Києві. 

В результаті Савченко влітку 2017 пропонувала влаштувати теракти офіцерам восьмого полку спецпризначення ЗСУ, що дислокуються у Харкові, але на той час перебували у зоні АТО. 

Луценко зазначив, що на той час офіцери вирішили, що Савченко розповідає якусь маячню і не сприйняли її слова серйозно. Втім, коли до них з таким самим проханням вже у листопаді звернувся Рубан, вони повідомили про це керівництву та почали розповідати йому про подальші дії Савченко і Рубана.

Попри це, останні були впевнені, що військові стали їхніми співучасниками. Як розповів один з офіцерів, Рубан дав їм $8,5 тисяч на придбання вантажівки, якою мали перевозити зброю з окупованої Донеччини до Києва.

"Наступного дня, 20.11.2017, я (офіцер, слова якого цитує Луценко, - ред.) передав автобус Рубану в місті Бахмут. Вони з Савченко проїхали цим автобусом до КПВВ "Майорське". Безпосередньо перед від'їздом Савченко сказала мені, що на зворотній дорозі вони везтимуть міномети", - наголосив генпрокурор, цитуючи слова військового.

Вже 23 листопада Савченко зателефонувала цьому офіцеру і сказала, що вони везуть міномети і зброю з окупованих територій, і попросила допомогти їм пройти КПВВ "Майорське". 

"У першій половині дня я (тобто офіцер), зустрів на КПВВ автобус Mercedes Sprinter, Савченко при цьому знаходилась у вантажному відділенні автомобіля. Проїхавши кілька кілометрів, автобус зупинився і Савченко вийшла. Деякий час ми з нею та Рубаном обговорювали, яку зброю вони привезли з ОРДЛО. При цьому Савченко посилалася на Захара (ватажка "ДНР" Захарченка, - ред.)", - розповів Луценко.

 За його словами, всі ці факти були зафіксовані на аудіо та відео. Цю зброю офіцери ЗСУ передали експертам СБУ, а пізніше її відвезли до Хмельницького. Там ця зброя зберігалася на складах військової частини, яку змовники вважали союзниками. 

"2.12.2017 року Савченко та Рубан прибули туди і випробовували зброю на полігоні, де Рубан озвучив план нападу на кортеж президента з використанням великокаліберної гвинтівки "Топаз", яка пробиває легку броню будь-якої автівки і яка виробляється виключно "ДНР", - підсумував Луценко.  

Зазначимо, у поданні зазначається, що у слідства є достатні підстави підозрювати Савченко у скоєнні низки злочинів, зокрема:

- ч.1 ст. 109 - дії, спрямовані на насильницьке повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;

- ч.1 ст. 14; ч.2 ст.28, ст.112 - посягання на життя державного чи громадського діяча;

- ч.3 ст. 258 - терористичний акт;

- ч.1 ст. 258-3 - створення терористичної групи чи терористичної організації;

- ч.1 ст. 263 - незаконне поводження зі зброєю.