Росія озброює афганських Талібів, - США

Росія підтримує і озброює бойовиків радикального ісламістського угруповання “Талібан”

Про це повідомив головнокомандувач військами США в Афганістані генерал Джон Ніколсон, передає ВВС.

"Ми в курсі історій, розказаних талібами для журналістів, про фінансову підтримку, яку надає противник. Афганські лідери прямо в цей штаб приносили зброю, передавали його нам і говорили, що росіяни її передали “Талібану”, - сказав Ніколсон, додавши: "Ми знаємо, що росіяни причетні".

На його думку, співпраця Росії і “Талібану” почалася відносно нещодавно.

Постачання зброї почалося після того, як Росія проводила масштабні навчання на афганському кордоні спільно з Таджикистаном.

“Це були антитерористичні навчання, але ми знаємо, як працюють росіяни: вони транспортують велику кількість обладнання, і частину його залишають там, на місці”, - розповів Ніколсон.

За його словами, російське озброєння після таких "навчань" перевозиться через кордон та постачається талібам. 

Наразі генералові важко оцінити ступінь підтримки, яку Росія надає талібам, проте високопоставлені афганські поліцейські в інтерв'ю ВВС говорили про постачання приладів нічного бачення, кулеметів середнього і великого калібру та іншої стрілецької зброї.

Афганські джерела кажуть, що ця зброя, швидше за все, використовувалася проти афганської армії і інструкторів НАТО, які супроводжують солдат при виконанні деяких бойових завдань.

“Активність стала інтенсивнішою за останні 18-24 місяців. Раніше ми не спостерігали такої дестабілізуючої діяльності Росії. За часом це збігається з ростом інтенсивності сирійського конфлікту”, - підкреслив Ніколсон.