Ініціативна група "Першого грудня" закликає не "промайданити" Україну

Ініціативна група "Першого грудня" звернулася до українського суспільства із застереженням щодо закликів до насильницького повалення влади та сліпого бунтування

Про це йдеться у зверненні Ініціативної групи "Першого грудня".

"На наших очах відбувається чергова національна драма, яка, здавалося б, уже ніколи не мала повторитися", — б’ють на сполох автори звернення.

Ідеться про неспроможність українського суспільства втілити в життя позитивні здобутки своїх переможних повстань: Революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції гідності.

"Майдани реалізували право народу не допустити злочинних сценаріїв, але через майдани не можна стабільно керувати державою!",— говориться у зверненні.

На думку підписантів, народ, який знає ціну власній державності, має так організувати життя в суспільстві, щоб майдани стали непотрібними і були замінені добре організованими референдумами.

Члени Ініціативної групи наголошують: освячена жертвою Небесної сотні назва "Майдан" девальвується через зловживання нею на позначення будь-яких руйнівних і хуліганських дій або іменних політичних акцій.

Одними з найважливіших причин проблеми, на думку авторів, є відсутність або нерозвиненість самоврядування, неможливість людей вирішувати свої проблеми у звичному законному порядку. За умов економічної скрути й суспільної дезорганізації та депресії лише вибуховий бунт здається виходом із безвиході. Ненависники України на цьому й паразитують.

"Зберігати державу і сприяти її розбудові — наша головна мета. Не допустити стихійної чи й інспірованої гіпер-анархії — наше з вами громадянське завдання", — переконана Ініціативна група.

Група звертає увагу на відповідальність низових структур громадянського самоврядування та їхніх очільників перед громадами, що їх обрали.

Особливо — "низових народних ватажків, яким, перш ніж оголошувати "похід на Київ", варто було б навчитися грамотної державницької роботи та вміння облаштовувати життя у своєму малому довкіллі".

Автори звернення наголошують: їхня позиція — це не занепадництво і тотальна зневіра. Проте, на їх думку, позитивні тенденції можуть занепасти, якщо їх не висвітлювати та не пропагувати і якщо гору візьмуть руїнницькі інстинкти, вправно маніпульовані недругами України.

"Щирість намірів багатьох протестувальників не є гарантією правильності їхніх дій", — застерігають члени Ініціативної групи, й цим пояснюється їхній головний заклик: «не “промайданьмо” Україну!».

Повний текст звернення "Не “промайданити” Україну!" можна прочитати на офіційному сайті Ініціативної групи "Першого грудня".

Група "Першого грудня" була створена у двадцяту річницю референдуму і має на меті поширювати моральні цінності та сприяти встановленню в країні нових правил.

Сьогодні до групи належать: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.