Процес кваліфікаційного оцінювання суддів — профанація. ГРД не братиме участі в їх легітимізації, - Жернаков

26 березня Громадська рада доброчесності провела брифінг, де оголосила про вихід із процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. Причина - нехтування Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) вимог громадськості стосовно очищення судової влади.

В рамках процесу очищення судової гілки влади, ГРД надавала до ВККС свої експертні коментарі щодо того чи іншого судді. Учасники брифінгу зазначили,  що спочатку ВККСУ нехтувало висновками громадськості, а потім взагалі перестало брати їх до уваги. Віддак, процес набув ознак бутафорного, на думку ГРД. 

Михайло Жернаков, член ГРД: "Своїми діями ВККС фактично нівелювала всю судову реформу. Участь Громадської ради доброчесності у кваліфікаційному оцінюванні суддів передбачена Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Та попри висновки ГРД, посади за собою зберегли або навіть були призначені суддями Верховного Суду кандидати, які заплямували себе, приймаючи неправосудні рішення щодо активістів Майдану, отримуючи неправомірну вигоду чи беручи участь у корупційних схемах.

Зараз "планку" знижено ще більше ВККС внесла зміни до своїх внутрішніх документів, в результаті чого зможе ігнорувати висновки ГРД, і будуть амністовані судді Майдану.

Сама процедура нагадує конвеєр, який не дає можливості нормально проаналізувати доброчесність. За кілька місяців планують переатестувати близько 5 600 суддів. В п'ятницю почалися співбесіди, які з деякими кандидатами тривали не більше 6 хвилин. Це профанація. ГРД не хоче брати участі в легітимації цього процесу і таких суддів".

За словами учасників брифінгу, діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів може поставити під удар і антикорупційну реформу. Адже законопроект “Про Вищий антикорупційний суд”, що вже пройшов перше читання у Верховній Раді, передбачає, що та саме ВККС як орган суддівського врядування визначає кандидатури на посади суддів ВАС.

За кілька годин свій брифінг провела і ВККС. Керівництвом комісії було озвучено здивування виходом громадськості з процесу. Також пролунала заява про те, що ВККС і надалі планує звертатися до ГРД за експертними висновками щодо того чи іншого судді.