Як швидко тануть льодовики в Арктиці. Відео NASA

Площа льодової шапки Арктики майже не змінилася за минулу зиму — до середини березня її площа досягла максимально низьких значень, побивши рекорди 2015, 2016 та 2017 років

Про це повідомляє NASA.

Площа льодів в Арктиці стрімко скорочується в останні роки, періодично ставлячи нові "зимові" і "літні" рекорди щодо мінімальної площі північної льодової шапки Землі.

Подібні рекорди виникають досить часто — площа льодовиків за північним полярним колом різко скорочувалася в 2007, 2012, 2015, 2016 і 2017 роках, і дещо зростала в роки, між цими рекордними сезонами.

Цей рік, як зазначає Клер Паркінсон, кліматолог з Центру космічних польотів NASA імені Годдарда в Грінбелті (США), продовжив серію рекордів — площа арктичних льодів до 17 березня цього року становила 14,48 мільйона квадратних кілометрів, що фактично ідентично тим значень, які спостерігалися на початку весни 2017 року.

Читайте також: Вічна мерзлота тане, звільняючи невідомі смертельні віруси. Що чекає на людство

Це значення, як відзначають кліматологи, продовжує 13-річний тренд скорочення площі льоду під час зимових місяців, який потенційно пов'язаний з аномально високими температурами у грудні, січні і лютому в Арктиці і по всій північній півкулі в цілому.

За оцінками NASA, температура була в середньому на 8-10 градусів вище за полярним колом, ніж у часи до індустріальної революції.

Головну загрозу для льодової шапки Арктики, за словами вчених NASA, сьогодні представляють не тільки аномально високі температури, але і великі тріщини, що з'явилися в багаторічних льодовиках біля берегів Гренландії в кінці зими. Їх подальше розростання може призвести до розколу льодової шапки і її прискореного танення в наступні роки.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей

  • Танення найбільших льодовиків через кліматичні зміни може катастрофічно подіяти на берегову лінію і прибережні міста. Фахівці Прінстонського і Колумбійського університетів (США) запропонували геоінженерні рішення цієї проблеми - просто побудувати стіну довкола танучих глиб. Але чи схвалять такий проект, лишається незрозумілим
  • Від льодовика Пайн-Айленд в Антарктиді відколовся 3,6-кілометровий айсберг. Льодовик Пайн-Айленд вже втратив приблизно четверту частину від загального обсягу "втрати" льоду в Антарктиді.
  • Представники 24 країн і Євросоюзу схвалили створення в Антарктичному океані найбільшої у світі морської заповідної зони.
  • Вчені встановили, що рівень океану "росте" вдвічі швидше, ніж раніше вважалось. Дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, встановило, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше, а прискорюються приблизно на 0,08 мм / рік. Це означає, що до 2100 року швидкість підйому води досягне 10 мм / рік або більше.