Європейське енергетичне товариство провело аудит НКРЕКП

Після ухвалення закону про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики, діяльність цього органу стала набагато прозорішою

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Такі дані містяться у звіті, який оприлюднило Європейське енергетичне товариство. Аудит провели  на замовлення  самого українського регулятора.

"Провели ретельний аналіз роботи Комісії, яким чином було реалізовано Закон про незалежного регулятора, вони визнали, що Комісія до затвердження Закону, та навіть після, стала набагато більш прозорою і виконує свої обовязки професійно. Вони окремо зазначили, що певний рівень критики регулятора є нормальним, особливо в умовах України", - зауважив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

"На сьогодні відбувається ротація нинішнього складу НКРЕКП і є всі підстави говорити про те, що новий склад Комісії буде ще більш відкритим і ще більш прозорим. І такий баланс інтересів між споживачами та виробниками енергії має бути досягнутий і це залежить від нового складу Комісії", - наголосив експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.  

У той же час експерти Секретаріату підкреслюють - окремі рішення Нацкомісії викликають дискусії всередині країни. Вони стосуються установлення тарифів на транспортування газу, РАБ-тарифів, формули ціни на вугілля та інше. Втім, критика регулятора є результатом непопулярних, але виправданих ринкових реформ, зазначають в звіті Секретаріату. Рішення НКРЕ європейські партнери проаналізують додатково

"Щодо стимулюючого тарифоутворення, РАБ-тарифів, це буде перший тематичний звіт, який ми очікуємо у квітні. Щодо рішення минулорічного стосовно запровадження принципу потужності при транспортуванні газу і при розподілі газу, в звіті зазначено, що рішення Комісії було абсолютно об'єктивним і обґрунтованим", - підсумував Вовк. 

Членом Європейського енергетичного товариства Україна стала в лютому 2011-го року. Та зобов'язалась підвищувати ефективність внутрішніх ринків. Перш за все, електроенергії та газу. Шляхом впровадження відповідного законодавства Євросоюзу.